“Världsklassvin och fynd” i Dina viner, 93 poäng av både Robert Parker och Wine Enthusiast, 92 p av James Suckling. Även “Prisvärt” i Munskänken med tidigare årgång.
Nu tillgänglig, årgång 2010, en av de absolut bästa årgångarna på 2000-talet.
Damilano är en producent som har några av de finaste vinmarkerna i hela Barolo. Deras sk “single vineyard” Barolos har namn efter dessa fantastiska växtplatser med namn som Brunate, Liste och Cannubi. Detta vin är deras hus-Barolo med druvor från fem olika vingårdar inom DOCG-området, därav namnet Lecinquevigne, de fem vinmarkerna.
Denna Barolo har intensiva smaker och kropp. Passar bra ihop med rött kött som biff, lamm, vilt och nötkött. Du kan grilla, steka eller rosta köttet för att få fram dess naturliga smaker och matcha dess robusthet med vinets strukturerade karaktär. Traditionella italienska rätter som tagliatelle med viltköttssås (pappardelle al cinghiale) eller oxfilé i rödvinssås (brasato al Barolo) kan vara utmärkta parningar. Dessa rätter har djup smak och passar väl ihop med vinets rika och tanninrika profil. Starka, mogna ostar som Parmigiano-Reggiano, Pecorino och Gorgonzola har tillräckligt med smakintensitet för att matcha vinets komplexa smakpalett. Rätter med svamp, som risotto med tryffel eller svampstuvning, kan fungera bra eftersom de harmonierar med vinets jordiga och nyanserade karaktär.