Valpolicella- och Veronaresa med Järfälla Munskänkar

Vi vill visa er det Valpolicella som vi älskar!

Detta är en specialresa för Järfällas Munskänkar men även andra Munskänks medlemmar och gäster är välkomna i mån av plats!

Områdets bästa restauranger, ostar och delikatesser, härliga Amarone och andra regionala viner, små passionerade vinproducenter vars högklassiga viner ej återfinns på Systembolagets hyllor, matlagningskurs och vinmakarlunch på Villa de Winckels

Vi bor två nätter centralt i Verona. Här får vi en guidad tur, tid för shopping och mys.

Två middagar avnjuts på trevliga restauranger i Verona varav en med vår producent Vini Meroni!

De övriga fyra nätterna bor vi mitt i Valpolicella med panoramautsikt över områdets vackra vinmarker

Detta är några av de upplevelser som väntar er under höstens resa som alltid guidas av minst en av oss från Vinupplevelser. För att ni skall kunna lära känna området på riktigt finns även Giulia, vår lokala och vinkunniga guide, med på resorna. 

Resan börjar med en båttur på vackra Gardasjön och ett besök i mysiga Sirmione.

Vi lagar mat tillsammans med flera kockar på mysiga Villa de Winckels.

Vi besöker andra av våra små och fantastiska vinodlare såsom Terre di Leone och Ferragu.  

Vi intar en vinmakarmiddag på vår agriturismo där vi numera provar husets egna viner som hyllats av Decanter samt Gilbert & Gaillard

Vi möter flera andra av våra små och fantastiska små vinodlare med gudomliga viner såsom producenterna Latium och Fraccaroli.

På en av områdets bästa restauranger Trattoria La Ruota tar vi med viner från Terre di Leone samt ägarinnan!

Vi njuter av ostar och salami hos Corrado Benedetti med Fraccarolis viner

Vår klassiska Il Gran Finale hålls på gourmet-restaurangen Locanda 800 med en blindprovning på tio olika Amarone-viner efter en härlig middag, en av resans absoluta höjdpunkter.

På denna skräddarsydda resa besöker vi även de mer kända producenterna Allegrini, Serego Alighieri och vi håller en lunch i vackra Villa San Michele med Ugolinis viner!

På de flesta av resans måltider har vi tagit med egna viner som oftast presenteras av vinproducenten själv!

Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 15-30%.

Våra reseprogram är s k “rekommenderad resa” av tidningen Munskänken.

Idag är vi troligen Sveriges största arrangör av vinresor och med en väldigt hög andel återkommande resenärer. Under 2024 genomförde vi ett 30-tal resor och vi känner oss en aning stolta över att vårt lilla företag har förtroende från nästan 700 resenärer.

Våra resor anses av de flesta som gourmetresor där inte bara vinerna håller högsta klass utan likaså maten.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna vilket genererar unika upplevelser för våra gäster. Detta ger våra resor en extra touch och våra åtskilliga lokala kontakter hjälper oss att hitta områdenas verkliga smultronställen. En unik detalj med Vinupplevelser är att vi bokstavligen bär med oss egna viner in på de flesta av restaurangerna vilket avsevärt förhöjer resornas kvalitet. Oftast deltar även vinmakaren och presenterar sina viner under dessa måltider. Varje maträtt och vin har i förväg noggrant valts ut av oss tillsammans med producenten med avsikten att förhöja upplevelsen ytterligare. De flesta vinprovningar sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper.

Välkommen till Vinupplevelsers vinvärld!

Dag 1 – Båttur på Garda, fri tid i Sirmione och välkomstlunch i Verona

Vi lämnar Skandinavien på med ett förmiddags flyg och anländer Milanos flygplats Linate med ett direktflyg från Arlanda. Vinupplevelsers guide Mikael samt vår lokala guide, Giulia,  tar emot er. Våra guider är med oss under hela resan för att ge er bästa möjliga service och förse oss med lokal kunskap. På bussen förses vi med reseinformation såsom t ex kartor. Vi intar även en enklare lunch i form av en panino under bussresan. Första stopp blir byn Sirmione vid Gardasjön. Sirmione ligger på en lång, smal halvö på den södra sidan av Gardasjön. Dess unika läge gör att byn nästan omsluts av sjöns klara vatten. Sirmione är som en glittrande juvel vid Gardasjöns blågröna vatten – en plats där italiensk charm och historisk prakt möts i en förtrollande atmosfär. Denna pittoreska by, omgiven av klarblå vågor och frodiga olivlundar, bjuder på ett avkopplande lugn som ändå pulserar av liv och glädje. Vi börjar med ca en timmes privat båttur på Gardasjön och runt Sirmione. Efter båtturen är det lite fri tid i Sirmione. När vi kliver in genom de medeltida portarna breder en charmig stadskärna ut sig och vi möts av trånga gränder prydda av färgglada blommor, mysiga kaféer och genuina butiker. Här är det lätt att strosa runt i timmar, sippa på en perfekt italiensk espresso och utforska spännande små affärer fyllda av delikatesser och lokala hantverk.

Därefter beger vi oss till mitt i centrum av charmiga och romantiska Verona. Vårt hotell blir trestjärniga Mastino, perfekt beläget  t ex ett stenkast från Veronas världsberömda Arena. Hotellet ligger verkligen i hjärtat av Verona, vilket innebär att vi har stadens historiska landmärken, mysiga restauranger alldeles runt hörnet, och de charmiga kullerstensgatorna som andas italiensk passion. Hotellet brukar få positiva omdömen för sitt läge, den hjälpsamma personalen och för frukosten. Efter incheckning har vi lite fri tid innan vår välkomstmiddag. Vi har i skrivande stund ej bestämt kvällens restaurang, den kommer att intas gångavstånd från vårt hotell. Efter en lång och händelserik dag är det skönt att krypa tillbaka mätta och belåtna, sogni d`oro (dröm guld)…

Dag 2 – Guidad tur i Verona, egen tid för shopping och lunch och middag med Meroni

Efter frukosten väntar en guidad tur i Verona. Den guidade rundturen till fots i Verona varar ungefär 1,5–2 timmar och ger oss möjligheten att se alla viktiga monument och torg i den gamla stadskärnan tillsammans med, Michelangelo, som är en erfaren engelsktalande guide. Vi får en riktigt bra känsla för denna fantastiska stad. Exempel på vad vi får se är antika arenan som är ett av världens bäst bevarade romerska amfiteatrar beläget på Piazza Brà, Veronas största och mest livliga torg, Romeo och Julias hus och balkong som också är en av stadens mest kända sevärdheter tack vare Shakespeares tragiska kärlekshistoria. I den romantiska innergården finns den berömda balkongen där Julia enligt legenden ska ha stått när hon och Romeo förklarade sin kärlek för varandra. Där står också en staty av Julia, som många besökare rör vid för tur i kärlek. Huset är öppet för besök och har ett litet museum med både historiska föremål och tolkningar av berättelsen, vilket ger en känsla av Veronas ikoniska roll i litteratur- och teaterhistorien. Vi passerar även Piazza delle Erbe och Piazza dei Signori med Scala-familjens mausoleer och mycket mer. Efter guidade turen ges fri tid framtill kvällens middag. Våra guider ger tips på vad t ex dagens lunch kan intas och var bästa shoppingen finns.

Kvällens middag avnjuts på La Griglia som ligger precis bredvid arenan. Det är en populär restaurang och här kombineras färska, lokala råvaror med utsökta grillade specialiteter och klassiskt veronesiskt kök. Atmosfären är elegant men avslappnad. Kvällens protagonist är vår egen producent Vini Meroni. Carlo presenterar sina sammetslena och eleganta viner. Meroni gör viner i den, för Valpolicella, klassiska stilen, fruktdrivna och långlagrade på stora slavonska fat. Meroni håller till i Valpolicella Classico och förfogar över 15 hektar varav 12 med vinmarker, 2 med skog och 1 med olivträd. Carlo behåller skogen för att det finns mikroorganismer och skogen hjälper till att behålla mikroklimatet, den biologiska mångfalden och bibehålla ekosystemens funktion. Dessutom är vinmarkerna från endast två intilliggande  vinmarker så de flesta vinerna är vingårdsbetecknade viner. Valpolicella Classico är ett av de mest kalkstensrika vinområdena i världen vilket förvånansvärt få känner till. Det kan sägas ligga i samma kategori som områden som Champagne och Bourgogne när det gäller kalkstensdominans. Kalkstensjord är känd för att gynna vinodling eftersom den ger utmärkt dränering, reglerar vattenåtkomsten och hjälper till att behålla värme, vilket är avgörande för att mogna druvor på rätt sätt.

Dag 3 – Matlagningskurs och lunch på Villa de Winckels, Latium Morini, samt incheckning på charmiga Cà dei Maghi och middag på “Enotecan” med mannen, myten, legenden!

Efter frukost lämnar vi vårt Verona och beger vi oss nu österut mot Illasi-dalen och det som kallas Valpolicella Allargata, det utökade Valpolicella. Här produceras framförallt en modernare Valpolicella viner med en kraftigare stil med fatlagring på barrique, gärna av amerikansk ek.

3-WinckelsVi tar oss till ytterligare en av resans många pärlor, Villa de Winckels. Här skall vi njuta av miljöerna och lära känna varandra lite bättre. Förutom vin är nog mat det viktigaste i Italien så därför vill vi att ni får finslipa era matlagningskunskaper lite. Vi kommer att dela upp er i små grupper och ni kommer alla att få prova på att laga riktig italiensk mat med några mycket duktiga kockar. Därpå intar vi en lunch på Villa de Winckels som kanske är östra Valpolicellas bästa restaurang. Troligtvis är Villa de Winckels Eugenio Morinis, dvs Latiums ägares, smultronställe numero 1 då han höll sin bröllopsmottagning och bröllopsnatt här. Enligt restaurangens tradition bar han sin nyblivna fru uppför de många trappstegen till La Torretta. Till lunchen provar vi just Latium Morinis fantastiska och prisbelönta viner, de anses vara en av de hetaste producenterna i Valpolicella. Deras viner har fått medaljer i Decanter, höga betyg av bl a Robert Parker och de flesta vinskribenter hyllar Latiums viner. Deras ena Amarone har utsetts till “Sveriges mest prisvärda Amarone” av Henrik Ungerth.

Nu beger beger vi oss till en av Valpolicella Classicos vackra dalar, Fumane, och för incheckning på genuina och charmiga Cà dei Maghi där ägarinnan Giovanna tar emot oss med öppna armar. Cà dei Maghi är en liten agriturismo med panoramautsikt över Valpolicelladalen. Detta har varit Vinupplevelsers “bas” i Valpolicella i snart 15 år. Vid ankomst väntar en välkyld flaska Prosecco från vår producent Cà del Colle som t ex kan intas vid poolen.

 

Efter en liten “sonnelino”, siesta på italienska så tar vi oss ner, med buss eller till fots (valfritt) till centrum av byn för kvällens middag på Enoteca della Valpolicella. Det är en av Valpolicellas mest kända restauranger och nästintill en institution bland områdets vinmakare. Ägarinnorna Ada och Carlotta tar emot oss med öppna armar och vi intar en härlig middag tillsammans. Under måltiden provar vi viner från producenten Ferragu. Carlo startade att producera eget vin med årgången 2005 och detta med bakgrund av ett vad med vänner på en bar. Vadet gällde att Carlo menade att han skulle kunna producera lika bra viner som den legendariska grannen, Romano Dal Forno. Dal Forno gör bl a en Amarone som kostar runt 3 000 kr flaskan och enligt oss håller Carlo samma höga kvalitet och samma kraftfulla stil. Bl a provar vi en Superiore som var det enda vinet från regionen Veneto som vann Platinum vid den högst prestigefulla Merano vinfestival.  Naturligtvis provar vi även Carlos ljuvliga Amarone! Carlo producerar endast ca 15 000 flaskor per år, det är en tystlåten man som istället låter vinerna tala… Efter ytterligare en härlig måltid kan man välja att ta bussen eller en promenad tillbaks till vårt boende.

Dag 4 – Delikatessfrosseri, lunch på vårt boende med husets viner och fri kväll  

3-CorradoEfter frukost förflyttar vi oss till Valpolicellas utkant, Lessinia, där Corrado Benedetti skapar regionens finaste ostar och delikatesser. I deras nybyggda VIP-rum, med fat fulla av smakliga ostar och bl a amaronesalami, provar vi viner som vi själva tagit med oss. Nu är det viner från vår egen producent Domenico Fraccaroli som vi tycker gör extra bra matviner. Här ges även tillfälle att shoppa delikatesser till priser som är ca 1/3 av hemma.

 

3-Maghi_paolo

När vi kommit tillbaka till vårt boende ska vi nu äta dagens lunch på hotellets egen restaurang och vi provar husets egna underbara viner som också ingår i Vinupplevelsers “stall”. Dessa har nyligen fått stor uppmärksamhet då Amaronen fått otroliga 95 poäng av både Decanter och av franska Gilbert & Gaillard. Även husets Ripasso fick höga 93 poäng. Ägaren och tillika vinmakaren Paolo Creazzi presenterar stolt sina viner under lunchen. Efter denna degustazione magica ges det tid att njuta lite av cà dei Maghis omgivningar och kanske ett besök vid poolen… Resten av eftermiddagen och kvällen är fri. Vi ger tips på var kvällens middag kan intas. Några alternativ är på gångavstånd från vårt boende, inklusive en supermarket om man vill köpa hem något. Givetvis kan hotellets trevliga restaurang vara ett alternativ.

Dag 5 – Nya kungen av Valpolicella, lunch på La Ruota och ”Il Gran Finale”

Vad kan vara bättre än att börja dagen med en vinprovning. Vi börjar med ett stopp i Terre di Leones vackert belägna vinmarker med utsikt ända till Gardasjön. Terre di Leone har beskrivits i Venetiansk media som ”Il Re della Valpolicella”, Kungen av Valpolicella. Ägarna Federico och Chiara visar oss runt och förklarar deras unika tillverkningsprocesser, bl a så görs flera av deras viner på torkade druvor, inte bara Amaronen. Man använder sig vidare av gravitation istället för pressar.

Nu anländer vi till Trattoria alla Ruota, utan tvekan, en av Valpolicellas mest populära restauranger med sin stil, ljuvliga mat och underbara utsikt. Här ses ofta flera av amaroneproducenterna äta privat. Tillsammans med en lokalt inspirerad och välkomponerad lunch, tar vi med egna viner från Terre di Leone som också följer med oss på lunchen.

3-ProvningVi återvänder nu till vårt hotell för några timmars vila och uppladdning inför kvällens middag och ”Il Gran Finale”. Locanda 800 är troligen områdets finaste gourmet restaurang och byggnaderna härstammar från 1790. Franco och Emilio skapar en familjär och samtidigt professionell atmosfär och man producerar även en egen Amarone. Efter måltiden, som lyfts fram av ett av våra finaste matviner, provar vi hela tio olika Amarone, och på ett lättsamt sätt korar vi Il vincitore (vinnaren)! Vinerna ackompanjeras av en rad passande ostar och upplevelsen förstärks säkerligen av de nya kunskaper som ni samlat på er under resan.

Dag 6 – Lunch i historisk charmig villa, arvet efter Dante Serego Alighieri och middag hos Allegrini 

Efter gårdagens “Gran Finale” förtjänar vi en ledig förmiddag. Lunchen intas på Villa San Michele som ligger i hjärtat på sluttningarna i närheten av byn Fumane. Den ståtliga villan har anor som sträcker sig långt tillbaka och andas venetiansk historia och arkitektur. Många byggnader i regionen går tillbaka till adelsfamiljer som under århundraden förfinade konsten att odla vin och producera olivolja. Runt Villa San Michele breder Ugolinis vinfält ut sig. Den kalkhaltiga och steniga jorden, tillsammans med närheten till Gardasjön, ger perfekta förutsättningar för att odla druvor med fin syra och komplex smak. Familjen Ugolini har djupa rötter i Valpolicella och har arbetat med vinodling i generationer. Deras filosofi kretsar kring respekt för naturen och hållbara metoder. Vi provar husets viner under en lunch i mysig charmig atmosfär.

Efter lunchen får vi ytterligare ett besök och provning i anrika miljöer när vi nu besöker Serego Alighieri. Serego Alighieri-familjen är ättlingar till den berömde italienske poeten Dante Alighieri. Egendomen kom i familjens ägo redan på 1300-talet, när Dantes son Pietro köpte mark i Valpolicella. Sedan dess har familjen vårdat både vingårdar och kulturarv i området. Serego Alighieri och Masi har ett långvarigt samarbete där Masi hjälper till med vinframställningen på Serego Alighieris ägor. Samarbetet innebär att man kombinerar Serego Alighieris historiska arv och unika lägen i Valpolicella med Masis expertis inom vinmakning och appassimento-metoder. Resultatet är viner som lyckas förena djupa familjetraditioner och modern innovation, vilket gjort dem båda till respekterade namn på den internationella vinscenen. Vi får en guidad tur och provning av fyra olika viner.

Vi återvänder till Cà dei Maghi några timmar. Kvällens sista gemensamma måltid blir en middag hos Allegrini. Familjen Allegrini öppnar dörrarna till sin historiska vinkällare för att ta oss med på en vin- och matresa. Allegrini är en ikonisk producent i Valpolicella och de står för några av Valpolicellas mest prestigefyllda viner, skapade med en kombination av traditionellt hantverk och modern innovation. I hjärtat av Valpolicella äger familjen Allegrini det renässanspraktfulla Villa Della Torre, en byggnad med anor från 1500-talet. Villan är en arkitektonisk pärla och ett exempel på venetiansk renässansstil som bland annat brukar tillskrivas arkitekter som Giulio Romano eller Michele Sanmicheli. Vi intar en trerättersmiddag och provar några av husets viner.

Dag 7 – Utcheckning, egen tid i Milano och arrivederci

Med ”dalen med de många källarna” i ryggen checkar vi ut, tar farväl av cara Giovanna och sätter oss bekvämt i våra bussar och beger oss in till centrala Milano för en portion kultur och shopping. Vi får chansen att uppleva det bästa av italiensk elegans i Milano, stadens hjärta pulserar av stil, kultur och spänning. Promenera längs de berömda shoppingstråken runt Via Montenapoleone och låt dig inspireras av exklusiva butiker och välkända modehus. Kika sedan in i Galleria Vittorio Emanuele II, en fantastisk shoppinggalleria med förgyllda detaljer och mosaikgolv, perfekt för en lyxig kaffe eller en aperitivo i världsklass. Besök Duomo di Milano, en av Europas mest imponerande katedraler – där utsikten över stadens takåsar är lika storslagen som arkitekturen.

Tre kulor gelato eller en Aperol Spritz i solen på Piazza Duomo är kanske just hur du vill avsluta denna resa innan vi tar er till Malpensa flygplats under kvällen och säger – Arrivederci, på återseende. Vi tar ett direktflyg till Arlanda.

Reseinformation

17-23 september 2025

3-Allegro

I resans pris ingår:

        • Direktflyg med SAS från Arlanda/Köpenhamn till Linate, direktflyg från Malpensa till Arlanda på returresan
        • Transfer och transporter med moderna luftkonditionerade bussar under hela resan
        • Två nätter på trestjärnigt hotell i centrala Verona med del i dubbelrum, frukost ingår
        • Fyra nätter med del i dubbelrum på hotell i Valpolicelladalen, Fumane. Frukost ingår
        • Tio olika vinprovningar varav åtta i samband med måltider
        • Il Gran Finale, middag och blindprovning av tio olika Amarone-viner
        • Helpension med dryck enligt program ingår
        • Båttur på Gardasjön
        • Guidad tur i Verona
        • En ost- och delikatessprovning och viner därtill
        • Skandinavisk guide under hela resan
        • Engelsktalande lokal guide under hela resan enligt program
        • Allt ingår enligt program förutom två luncher och en middag

27 490 kr från Arlanda

Tillval
Möjlighet att förlänga resan före eller efter schemalagd resa. Fråga oss gärna efter en prisuppgift!

Vinupplevelser Sverige AB
Vi är tre personer som tillsammans garanterar en professionellt arrangerad resa. Mikael Lyng från Danmark har skrivit två böcker om Amarone och har arbetat som importör under många år. Han är känd som Mr Amarone i Danmark. Jonas Jagusch har under många år arbetat inom resebranschen och har, som kursetta, fullgjort WSET-advanced, som är en sommelierutbildning. Mikael Ekeblom är entreprenören som arbetat som egen företagare i framförallt finansbranschen under många år. Han har troligtvis har haft den bredaste existerande samlingen av vinet Amarone. Mikael talar flytande italienska och dessa samlade erfarenheter har bidragit till ett unikt och brett kontaktnät. Minst en av oss från Vinupplevelser följer med på denna exklusiva resa för att ge er bästa möjliga service. Vi letar kontinuerligt efter de bästa vinerna som Italien och även andra områden har att erbjuda. Allt för att förgylla våra reseprogram och för att kunna erbjuda våra kunder unika viner till förmånliga priser.

Vår roll som både vinimportör och researrangör gör att vi har en mer personlig relation med producenterna, vilket skapar unika upplevelser för våra gäster. De flesta vinprovningar under resorna sker ihop med mat för att visa vinets bästa egenskaper. Våra resor är nästan uteslutande ”All-Inclusive”. Våra lokala guider är oftast handplockade representanter från vinproducenter, dvs inga reguljära turistguider. Som vinimportör kan vi även erbjuda en unik service med att leverera hem de viner ni önskar och med en rabatt på mellan 20-30%. Ytterligare en unik detalj är att vi tar med egna viner och producenterna in på de flesta av resornas restauranger! Våra resor riktar sig inte bara till ”erfarna vinprovare” utan till livsnjutare i ren allmänhet. Man behöver inte ha några kunskaper om vin för att njuta i fulla drag av våra resor. Vi anser oss kunna ta hand om alla på ett trivsamt sätt. Under 2024 arrangeras drygt 30 resor för ca 700 svenskar. Vårt lilla hobby-projekt är redan idag en av de absolut största arrangörerna av vinresor i Sverige!

Vinimport – Viner med hög kvalitet och prisvärdhet!
Vinupplevelser har ett helägt dotterbolag i Danmark som bedriver vinimport och som har tillstånd att sälja viner direkt till privatpersoner utanför Systembolaget. Bolagets fokus är att finna små högkvalitativa producenter med hög prisvärdhet i Europas finaste vinregioner. Dessa områden är också var Vinupplevelser organiserar sina vinresor.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Övrig information:
Ni har möjlighet att de flesta viner vi provar under resan till priser som ligger cirka 20–30 procent lägre än i Sverige. *Tillägg för enkelrum är totalt 2 300 kr.

Kontakta oss gärna för bokning och frågor på 0766-344 090 eller maila oss på info@vinupplevelser.se

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i reseprogrammet.

Bokningsinformation

Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.

Vi skickar i samband med detta våra resevillkor, en faktura på anmälningsavgiften över 3 000 kr per person och en bekräftelse på det restbelopp som återstår att betala senast 45 dagar innan avresa.

Vid bokning av enkelrum tillkommer ett fast tillägg per natt (enligt reseprogram).

Vänligen fyll i och stava för-och efternamn så som de står i ert pass. Använd dock endast tilltalsnamn som förnamn.

    Resenär 1

    Fler än en resenär

    Vald resa

    Avresa