96 poäng i Wine Entusiast, 94 av Falstaff och Doctor Wine!
Franchetti producerar sex olika etiketter av nerello mascalese, den inhemska druvan till vulkanen Etna, för att visa upp de djupa skillnaderna i terroiren – lavaflöde, exponering och höjd – av de olika Contrade de arbetar med. Vinrankorna är alla mellan 70-100 år gamla, och nerello-skörden sker vanligtvis i slutet av oktober/tidigt november. Vinerna genomgår jäsning i ståltankar, följt av malolaktisk jäsning och 18 månaders lagring i stora neutrala ekfat; detta minimala ingripande tillvägagångssätt till vinframställning låter terroirens skillnader lysa igenom.
Contrada Rampante är Franchettis högsta cru på 1 000 m över havet. Vid de högsta gränserna för vinodling på den norra sidan av Etna, är Rampante en gammal contrada, som producerar ett av vulkanens finaste, mest aromatiska viner på grund av det sandiga karaktären som lavan har förvärvat. På grund av höjden är det vanligtvis den sista contrada som mognar. Franchetti äger och odlar 1,4 hektar i “Contrada R” som kanske är DOC Etnas mest kända Contrada/Cru.